Karadeniz’de Gemilerim Battı
Meksika’nın Tabasco eyaleti bağımsızlığını ilan etse, bunu ilk tanıyan da ABD olsa ne kadar umurumuzda olur?
Aynı tutumumuz, bizim dibimizdeki Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığının Rusya tarafından tanınmasında da devam etti…
Ama ABD’nin umurunda… Dolayısıyla NATO’nun…
Karadeniz’de NATO’nun 10 savaş gemisi oldu. 15 tanesi de yolda. Edecek 25 savaş gemisi.
Anayasa’nın bir kez delinmesinden bir şey olmaz anlayışı gibi, Montrö’nün bir kez delinmesinden bir şey olmaz anlayışı devrede.
Montrö’ye göre Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerden birinin toplam tonajından daha fazla yabancı ülke gemisinin Karadeniz’e girmesi mümkün değil. Girdiyse de canları sağ olsun.
Bu izinleri veren, Karadeniz’de kıyısı olan, aynı zamanda NATO üyesi olan, ancak dünyanın öbür ucundan gelen gemilerin girmesine rağmen Karadeniz’de savaş gemisi olmayan ülke hangisi?
Arnavutluk…
Karadeniz’de NATO gemileri ile Rus gemileri arasında bir patırtının başlaması ile Boğazlardan düşman gemi geçişini önlemek için Rusların füzelerle yerle bir edilecek ilk tesisler hangileri?
Boğaz Köprüleri…
Boğaz köprüleri nerede? Messina Boğazında.
Messina Boğazı? Sicilya ile İtalya ana karası arasında.
Böyleyse, bizim bu işe kayıtsız kalmamız gerekir.
Boğazlardan gemilerin geçişine izin verdiysen, artık bu işin tarafısın. Bunun için çok fazla bir strateji bilgisi, siyaset ilmi bilmene gerek yok.
Birinci Dünya Savaşı’na giriş koşullarını İttihat ve Terakki olgunlaştırmıştı.
Aylardan Ağustos ayıydı. 2 Ağustos 1914.
Enver Paşa ile Alman Sefiri von Wangenheim arasında ittifak anlaşması imzalandı.
Akdeniz’deki İngiliz Donanmasının önünden kaçıp gelen Alman Goben ve Breslau zırhlıları 10 Ağustos’ta Çanakkale Boğazını geçti. Osmanlı Hükümeti gerginliği önleyebileceği zannıyla gemileri satın aldığını bildirdi. Goben’e Yavuz, Breslau’ya Midilli adı verildi. Gemilere Türk Bayrağı çekildi, mürettebatına fes giydirilip Osmanlı Gemisi yapıldı.
Ancak bu gemiler “Ekim” ayına kadar Haliç’te bekledikten sonra Karadeniz’e açılmıştı.
Şimdi durum biraz acele…
Tesadüfe bakın. Aylardan gene Ağustos. 22 Ağustos 2008. Ardan 94 yıl geçmiş. Çanakkale Boğazı’ndan ABD bandıralı “Mcfull” ve “Taylor”, İspanya bandıralı “SPS Almirante Don Juan de Borbon”, Alman bandıralı “FGS Luebeck”, Polonya bandıralı “ORP General Kazimierz Pulaski” Çanakkale Boğazı’nı geçti.
Diğer gemiler daha sonraki günlerde geçmişti.
Tesadüfe bakın, bu gemilerin de NATO’nun planlı faaliyetleri arasında “Ekim” ayında Karadeniz’de eğitim faaliyetleri ve liman ziyaretleri varmış!..
Hey büyük Allah’ım, Türk tarihinde büyük cenkler ve savaşlar hep Ağustos’ta olmuştu, bu sefer niye Ekim ayına ertelendi?
İktidarda, İttihat ve Terakki de yok ki... Ben bir şey anlamadım.
Durduk yere böyle bir gailenin içine düşecek olmamızdan dolayı, ben kara kara düşünmeye başladım.
Sanki Karadeniz’de gemilerim battı...
Ha, sahi, bu ay Kafkas ittifakı kurulmuştu. İçinde Gürcistan vardı, Rusya vardı…
Sedat Onar
Page 1 of 1
Sedat Onar | Karadeniz’de Gemilerim Battı
Gonderilme tarihi 28 Aug 2008 - 18:05
Siz Foreign Minister'den söz ediyorsanız, benim bildiğim Washington'da. Zannedersem adı Condoleezza Rice mı ne...
Bizim Dışişleri Bakanımız olsa bu kadar kritik günlerde hiç fikir açıklamaz mı?
Yalnız Rusya Güney Osetya'yı işgal ederken bizim Babacan adlı bir bakanımız İtalya'da tatildeydi. Bir hafta tatil yaptı, o sırada Rusya Osetya'nın işgalini tamamladı. Bizimkinin tatili bitti. Tatildeyken demek ki iyi ve teferruatlı düşünmüş, dönüşte Kafkas İttifakı diye bir projeyi hayata geçirdi!
Bizim Dışişleri Bakanımız olsa bu kadar kritik günlerde hiç fikir açıklamaz mı?
Yalnız Rusya Güney Osetya'yı işgal ederken bizim Babacan adlı bir bakanımız İtalya'da tatildeydi. Bir hafta tatil yaptı, o sırada Rusya Osetya'nın işgalini tamamladı. Bizimkinin tatili bitti. Tatildeyken demek ki iyi ve teferruatlı düşünmüş, dönüşte Kafkas İttifakı diye bir projeyi hayata geçirdi!
Page 1 of 1
| Konu | Konuyu baslatan | Yanıt ve görüntüleme | Son mesaj bilgisi | |
|---|---|---|---|---|
![]() |
Recai Bey’in Tavuğu | Erkeğin Hanımı Üzerindeki Hakları
Gazete, yazı için kadın ve erkek fotoğrafı kullanmak istemeyince.. |
FikrimYok |
|
|
![]() |
Google’da Çalışmak İstiyorsanız...
|